tirsdag den 8. marts 2011

Stokroser - min nye havepassion.

I de sidste par år har jeg fået en ny havepassion - stokroser. Jeg var så heldig, at der var nogle eksemplarer i haven, da vi købte huset. Jeg har nu efterhånden fået flyttet dem alle sammen til andre steder i haven, hvor jeg synes, at de passer bedre ind.


Denne synes jeg er så fantastisk smuk, når den står og vajer i vinden med sine kæmpe store lyserøde blomster.De er så fantastisk smukke, når de står med alle knopperne og er ved at sprænges for at gå i blomst.Denne stokrose - som faktisk er mere cremegul i virkeligheden end det ser ud til på billederne - fandt jeg inde i vores bøgehæk. Den blev hevet op og flyttet til at sted, hvor der var bedre plads til den og nu blomstrer den ivrigt.Første år efter flytningen blev den knapt så høj, som den plejer, men jeg tror, at den vil vokse godt til højden i år, nu hvor den har vænnet sig til sin nye vokseplads.En stokrose på vej i det tidlige forår. Jeg er så heldig, at der er rigtig mange stokroser i vores gamle bydel. Senere på året vil jeg pænt spørge de lykkelige haveejere, om jeg må høste lidt frø af deres stokroser. Jeg har set de mest fantastiske farver rundt omkring - og jeg er vist blevet lidt forelsket i dem alle. Jeg håber, at jeg kan finde plads til dem alle rundt omkring i haven.

7 kommentarer:

Cathrine sagde ...

Oi, oi! De var utrolig flotte! Jeg gleder meg kjempemasse:) De kommer til å bli så fine her hos meg;) Jeg har plantet mange av de doble stokkrosene også en helt mørk, nesten svart ('The Watchman'). Jeg har aldri prøvd svarte blomster før, men jeg fikk frøene i gave av barna til morsdagen. Så da må jeg jo prøve de! Nydelige bilder, Dorthe Christina! Nå vil jeg ha sommer! Her har det vært full storm i dag og fryktelig kaldt... Sov godt:) Cathrine

Lavendelkrogen sagde ...

Glæder mig til at se billeder af din sorte stokrose. Måske bliver det først til næste år, at du får blomster på den. Sår man frøene i foråret, kan man plante ud på friland i september og være heldig at få dem i blomst året efter. Jeg satte nogle sidste år, som jeg havde sået fra mine frø. Er spændt på om de dukker op i år. Min mand kom nemlig til at hive dem alle sammen op, fordi han troede, at det var ukrudt. Så jeg måtte ligge med hovedet nede i bunken og redde mine små stokrosebørn. Det lykkedes mig at få en del plantet igen, og jeg håber nu, at de har overlevet trods den lidt voldsomme oplevelse.
Godnat herfra også.

Rikke . rikketankestrejf sagde ...

Stokroser er SÅ smukke! Kan de ikke købes på planteskolerne, eller skal man starte med frø...uha - tålmodighed er en dyd ;)

Dejlig blog med fuglesang. Fandt dig på listen over haveblogs :)...åhhh forår kom nu!
Kik forbi hos mig hvis du får lyst.
Kærligst.

Gårdejerinden sagde ...

Hvor er de smukke. Tror også dette bliver året, hvor jeg skal "prøve kræfter" med stokroser. Vi har købt et gammelt landsted og tænker de vil være flotte til de gamle bygninger :0)
Det er i øvrigt en rigtig dejlig blog du har - smukke billeder og dejlig inspirerende.. Har tilmeldt mig som fast læser :0)
Ha' en dejlig dag..

Berit fra Irishaven sagde ...

Stokroser er også nyt i min have - jeg forelskede mig i naboens hvide stokrose hvor blomsten har grøn tragt. Håber at mine små frøplanter fra sidste år giver blomsterflor til sommer op mod mit sorte sommerhus.
Hilsen Berit

Uffe sagde ...

Har også for nylig forelsket mig i stokroser og har hapset frø af yndlingsfarverne rundt om i Århus. Jeg har dog også for en sikkerheds skyld købt en sort stokrose i Bilka.. det er små knolde lidt à la Dahlia...jeg anede slet ikke de dannede knolde. Jeg prøver at spire dem i vindueskarmen, selv om jeg nok er lidt sent ude her i starten af maj, men så kommer der vel blomster næste år. Kan også se du har haft held med klokkeranker... jeg venter stadig på mine spirer frem, men måske har der været FOR varmt i vindueskarmen her de sidste dage... din blog er nu tilføjet mine favoritter :-)
-Uffe, Århus

Uffe sagde ...

Har også for nylig forelsket mig i stokroser og har hapset frø af yndlingsfarverne rundt om i Århus. Jeg har dog også for en sikkerheds skyld købt en sort stokrose i Bilka.. det er små knolde lidt à la Dahlia...jeg anede slet ikke de dannede knolde. Jeg prøver at spire dem i vindueskarmen, selv om jeg nok er lidt sent ude her i starten af maj, men så kommer der vel blomster næste år. Kan også se du har haft held med klokkeranker... jeg venter stadig på mine spirer frem, men måske har der været FOR varmt i vindueskarmen her de sidste dage... din blog er nu tilføjet mine favoritt