mandag den 2. april 2012

Kræmmerfund og citrondrømme

Weekendens besøg på et lokalt kræmmermarked var en succes. 8 tallerkener blå blomst og en Lyngbyvase blev hjembragt til samlingen. Tallerkenerne røg en tur i opvaskemaskinen og er nu klar til brug.
 

Fine desserttallerkener med blå blomst. Samlingen blev udvidet fra 7 til hele 15 styk. Alle blomsterne er håndmalede og forskellige. De skulle efter sigende være malet omkring 2. verdenskrig. I mangel på dyrt porcelæn malede man blå blomst motivet på de stel, der nu var til rådighed. Derfor kan man finde mange forskellige typer porcelæn med blå blomst. Denne gang var jeg heldig at finde samme type, som dem jeg havde i forvejen. Har engang fået fortalt, at man også kalder stellet for Esbjerg. Rettelser til ovenstående eller mere information omkring historien bag den blå blomst modtages meget gerne.

Et styk Lyngby-vase til samlingen. Denne er dog mere hvid, end dem jeg havde i forvejen, men det gør ikke så meget - og den er også allerede taget i brug. Tror faktisk, at det er en "yngre" model, hvilket stemplet i bunden af vasen også giver indtryk af.

Den eksisterende samling i creme-farvet. Jeg mangler stadig den helt store vase, men de er efterhånden svære at finde. Desværre er vaserne blevet voldsomt populære og dyre de senere år. Det var de ikke, da jeg startede med at samle på dem. Efter at være blevet fremhævet i diverse boligblade de senere år, er de blevet svære at opdrive på kræmmermarkederne, men indimellem kan man dog være heldig.

Økologiske citroner når de er bedst. De skal ikke være for pæne. Lidt rustikke, grove og ujævne skal de være, så er de bedst. Sidste sommer tog jeg kerner fra nogle rigtig lækre økologiske citroner. Jeg lagde dem et par døgn i vand for at blødgøre dem, hvorefter de blev plantet i god jord. Resultatet kan ses nedenfor. 15-18 cm er mit lille citrontræ nu oppe på, så det varer nogle år endnu, før det vil bære frugt. Har læst, at det først er det 3.-4. år, man kan være heldig at få frugter på sit træ. Et sjovt, men temmelig langsommeligt projekt. 

Mit meget lille, men smukke citrontræ. Jeg har faktisk to, men det andet vokser endnu langsommere og er kun ca. 8 cm. Håber, der kommer mere gang i det, nu hvor solen virkelig begynder at tage fat.  

6 kommentarer:

mamses oase sagde ...

Smukke tallerkender du har fundet :-D
Men er du sikker på de ikke er i fajance? jeg skal nemlig sige dig, jeg har 2 fade (et stort et, og et lille pålægsfad) i samme stel ;-D
Spændende med dine Citrontræer. Elsker sådanne eksperimenter.
Forårs hilsner fra Marianne.

Marianne sagde ...

Gode fund, du fik med hjem!!!

Og altså, siger jeg bare! Hvor er du sej, sådan at lave dit eget citrontræ, der rækker laaaaangt ud i fremtiden.

God aften og god påske

Fra
Marianne med
Den Helbredende have

Bente sagde ...

Flotte tallerkener du har fået. Jeg synes også rigtig godt om din Lyngbyvase! Godt fund....
Mht din citron den er da allerede blevet fin og stor. Jeg vil anbefale dig at købe noget citrusgødning og gøde i sommerhalvåret ja faktisk fra nu. Jeg har både citron og appelsin og gødningen hjælper, du skal se ( og lugte) mine træer når de blomstrer.....!

Bente sagde ...

Flotte tallerkener du har fået. Jeg synes også rigtig godt om din Lyngbyvase! Godt fund....
Mht din citron den er da allerede blevet fin og stor. Jeg vil anbefale dig at købe noget citrusgødning og gøde i sommerhalvåret ja faktisk fra nu. Jeg har både citron og appelsin og gødningen hjælper, du skal se ( og lugte) mine træer når de blomstrer.....!

Bente sagde ...

Jeg har lige skrevet en længer smøre og så kan jeg ikke ramme de to tossede ord man skal skrive efter kommentar! ØV. Ved du, at man kan fjerne dem? Berit fra Irishaven har en anvisning på, hvordan det gøres!
Det vil jeg anbefale dig, da mange ikke orker de der ord.
Mht. dit citrontræ vil jeg anbefale dig at købe citrusgødning, da du derved giver dit træ den optimale gødning. Mit citrontræ blomstrede med over 200 blomster sidste år - bare duften HMMMMM.

Dorte sagde ...

Hej

Sikke en hyggelig blog du har, jeg melder mig som fast læser:)
Jeg er vokset op med de blå blomster på tallerknerne, og de er virkelige søde.
God påske

Vh Dorte